teknik & PLAN
UNIK TEKNIK FÖR BILDDIAGNOSTIK
Den nya medicinska avbildningstekniken, Ultrasound Optical Tomography (UOT), kombinerar ultraljud, laserspektroskopi och specialiserade kvantsensorer för att skapa högupplösta bilder av vävnadens syresättning. Syrebrist kan orsaka livshotande akuta tillstånd som syrebrist vid födseln hos nyfödda, stroke och hjärtinfarkt. Tekniken ger läkare en unik möjlighet att snabbt och enkelt få viktig information om patientens hälsa med hög bildkvalitet när snabb diagnos är avgörande, genom en mobil enhet som kan användas på akutmottagningar eller kliniker.
Avvikelser i syresättningen är också typiska för flera former av cancer och kan fungera som diagnostiska markörer. Den funktionella avbildningen öppnar därför upp för möjligheten till icke-invasiva eller ”digitala” biopsier, vilket innebär att funktionell information kan erhållas från ett organ utan fysisk provtagning, till exempel vid bröstcancer.
UNIK KOMBINATION AV ULTRALJUD OCH LASERSPEKTROSKOPI
Deep Light Vision’s UOT-teknologi kombinerar ultraljud och laserspektroskopi för att ge detaljerad information om syresättningen i kroppen. Laserspektroskopi använder ljus från en specialiserad laser för att mäta syrenivåerna. Den laserspektroskopiska tekniken liknar den som används i pulsoximetrar, enheter som läkare använder för att övervaka blodets syresättning genom att placera en klämma runt ett finger. Även om en pulsoximeter kan mäta syresättningen i exempelvis ett finger, ger den ingen bildinformation. Deep LightVision’s UOT-system har potential att leverera högupplösta bilder av syresättningen på djupare nivåer i kroppen, som till exempel i hjärnan eller hjärtat.
VÄRLDSLEDANDE INOM KVANTSENSORER BASERADE PÅ ”SLOW-LIGHT”-FILTER
Deep Light Vision och forskargruppen i Lund är världsledande pionjärer inom utvecklingen av så kallade ”slow-light” filter. UOT-teknologin använder specialutvecklade, högpresterande optiska filter baserade på kvantteknologi som har tagits fram i Lund. Dessa ”slow-light” filter har förmågan att med extrem precision isolera den svaga signal som uppstår när laserljuspulser, som skickas in i kroppen, interagerar med ultraljudsfältet från en ultraljudsskanner. Detta gör det möjligt att erhålla detaljerad information om syresättningen. Både laserljuspulserna och ultraljudsfältet är av låg intensitet och ofarliga.
ANVÄNDNINGEN PÅ KLINIK
Vid användning av UOT-systemet i vården kommer systemet ha ett handhavande som liknar traditionellt ultraljud. En ultraljudsprob kombinerad med en lasergivare förs över vävnaden som ska undersökas, och bilden presenteras i realtid för den undersökande läkaren eller sjuksköterskan.

UTVECKLINGS- OCH KOMMERSIALISERINGSPLAN
Vårt första fokus ligger på neonatalvård och bröstcancerdiagnostik, med planer på att senare utvidga till andra patientgrupper. Denna strategi syftar till att etablera klinisk validitet och möta akuta medicinska behov.
Inom neonatalvård är syrebrist vid födseln en av de största orsakerna till neonatal dödlighet och långvariga neurologiska skador, vilket gör en snabb och noggrann tidig upptäckt avgörande. UOT-systemet erbjuder icke-invasiv, realtidsavbildning av syresättningen, vilket kan möjliggöra snabb intervention under de kritiska timmarna efter födseln för att förhindra hjärnskador.
När det gäller bröstcancerdiagnostik skulle UOT erbjuda ett icke-invasivt alternativ för tidig upptäckt, särskilt vid svårare fall med tät bröstvävnad eller för kvinnor under 50 år. UOT:s förmåga att ge realtidsinformation om syresättning skulle göra det möjligt för läkare att effektivare bedöma misstänkta förändringar och minska onödiga biopsier, vilket förbättrar den tidiga upptäckten av bröstcancer.
Genom att fokusera på neonatalvård och bröstcancerdiagnostik har UOT:s avancerade diagnostiska egenskaper potential att avsevärt förbättra patientutfall. Vår stegvisa utveckling, tillsammans med expertpartnerskap, skapar en stark grund för en framgångsrik marknadsintroduktion.
1. UOT- PROTOTYPSYSTEM
Ett första UOT-prototypsystem har tagits fram och testats i labbmiljö med så kallade vävnadsfantomer som efterliknar egenskaperna hos biologisk vävnad. Testerna har visat att tekniken presterar som planerat.
2. KLINISK FORSKNINGSSTUDIE
I nästa steg planeras en klinisk forskningsstudie att genomföras med tester på människor. Syftet med studien är att undersöka systemets prestanda, vilken medicinsk indikation som kommer bli bolagets första prioritering samt att få återkoppling till den fortsatta produktutvecklingen för att därefter utveckla ett kommersiellt system.
3. PRODUKTUTVECKLING
Den fortsatta utvecklingen planeras stegvis för att på ett effektivt sätt ta fram en produkt för medicintekniskt marknadsgodkännande och senare lansering. Återkoppling från den kliniska forskningsstudien kommer ge direkt input till den fortsatta produktutvecklingen av det UOT-system som senare kommer att CE-märkas och kommersialiseras.
4. KLINISK STUDIE FÖR MARKNADSGODKÄNNANDE
När produktutvecklingen är klar kommer kliniska studier med UOT-systemet genomföras för att erhålla marknadsgodkännande (CE-märkning i EU och FDA-godkännande i USA).
AFFÄRSMODELL
Erbjudandet till marknaden kommer att omfatta UOT-utrustningen, kringutrustning samt service- och supportavtal. Detta kan ge bolaget vissa återkommande intäktsströmmar under produktens livscykel. Deep Light Vision kommer ha möjlighet att själv ta produkterna till marknaden, eller söka samarbete med existerande distributörer eller tillverkare av utrustning för medicinsk bilddiagnostik.